Dzier Włochaty

Dzier Włochaty

(Harpalus (Pseudoophonus) rufipes)

 

dzier włochaty

Występowanie owada

Dzier włochaty to gatunek kosmopolityczny, gdyż przystosowany jest do życia niemalże w każdym środowisku. Bez problemu radzi sobie przebywając w lasach, na łąkach, polach czy też na wilgotnych i podmokłych terenach. Występuje on niemal w całej Europie, na Syberii, w Japonii. Oprócz tego można go również spotkać na Wyspach Zielonego Przylądka, Azorach czy też na Maderze. Ponadto dzier włochaty występuje również w Ameryce Północnej.

Budowa owada

Długość ciała tego chrząszcza wynosi około 15 mm.Cechą charakterystyczną Dziera są odnóża i krawędzie pancerza o zabarwieniu lekko czerwonawym. Pozostała część ciała chrząszcza jest zabarwienia intensywnego czarnego.

Rozwój owada i jego zwalczanie

Jaja Dziera Włochatego samice składają bezpośrednio w ziemi, a tuż po wykluciu owady są w stanie zjeść dosłownie wszystko.

Warto zwrócić uwagę, że owad ten, gdy poszukuje pożywienia bardzo często pojawia się w pobliżu otoczenia zamieszkanego przez ludzi. Owady te bardzo lubią ciepło i światło, dlatego niejednokrotnie opanowują mieszkania ludzi. Owad ten posiada umiejętność latania, więc bez problemu potrafi przedostać się przez okno do środka pomieszczenia. Nie jest on mile widziany w mieszkaniach, gdyż przysparza ludziom wielu nieprzyjemności.

Tagi: Dzier Włochaty, Zwalczanie.

Poleć innym ten artykuł: